Här är 20 korta artikeltitlar för en blogg om Censusregistren: 1. Så hittar du dina föräldrars uppgifter i Censusregistret

Censusregistren

Så hittar du dina föräldrars uppgifter i Censusregistret

Censusregistren är en rik källa till information om våra förfäder. De är en fantastisk resurs för släktforskare som vill spåra sina förfäder och utforska sin familjehistoria. Här är några tips för att hitta dina föräldrars uppgifter i censusregistret.

1. Förstå vad censusregistret är

Censusregistret är en årlig folkräkning som görs i Sverige. Det första registret togs 1749 och fortsatte fram till 1990. Registret ger detaljerad information om invånarna i Sverige under den tiden, inklusive namn, ålder, yrke, civilstånd och mycket mer.

2. Använd rätt sökverktyg

För att hitta dina föräldrars uppgifter i censusregistret är det viktigt att använda rätt sökverktyg. Det finns flera onlineverktyg som kan hjälpa dig att få tillgång till censusregistret, inklusive ArkivDigital och SVAR.

3. Använd folkräkningar från olika år

En annan viktig punkt att komma ihåg när du söker efter dina föräldrars uppgifter är att använda folkräkningar från olika år. Eftersom folkräkningarna sker varje år kan du hitta olika uppgifter beroende på vilket år du söker i. Därför är det en god idé att kolla folkräkningarna för flera olika år.

4. Ta reda på dina föräldrars födelseår

Innan du börjar söka efter dina föräldrars uppgifter är det viktigt att ta reda på deras födelseår. Detta för att hitta exakta och korrekta uppgifter. Om du inte har denna information kan du börja söka med hjälp av namnet.

5. Söka med hjälp av namnet

Som nämnts ovan kan du börja söka med hjälp av namnet om du inte har födelseåret. Men använd dubbelnamn eller smeknamn, eftersom de kan ha använts tidigare.

6. Sök i rätt område

För att hitta dina föräldrars uppgifter är det viktigt att du söker i rätt område. Du kan söka i den kommun och stad där de bodde under den tid som censusregistret registrerar, men det kan också vara värdefullt att söka i närliggande områden.

7. Expandera din forskning

Att utöka din forskning till att söka efter andra släktingar kan också hjälpa dig att hitta din familj i censusregistret. Prova att söka efter dina mor- och farföräldrar eller andra släktingar som bodde i närheten av dina föräldrar.

8. Sök efter profession eller yrkestitel

Att söka efter profession eller yrkestitel kan också hjälpa dig att hitta dina föräldrars uppgifter i censusregistret. Det kan också hjälpa dig att hitta information om andra familjemedlemmar som arbetade inom samma bransch eller yrkesområde.

9. Sök efter adress eller goingar

En annan sökväg är att söka efter adress eller "goingar". Detta kan ge dig information om var dina föräldrar bodde och vem som bodde där. Det kan också ge dig information om deras grannar och andra familjer i området.

10. Leta efter personnummer

Leta efter personnummer i censusregistret. Detta kan ge dig exakta och korrekta uppgifter om dina föräldrar och andra familjemedlemmar.

11. Sök efter kyrkoregister

Sök även i kyrkoregistren. Kyrkoregistren kan ge dig information om dina förfäder som inte finns i censusregistren, inklusive födelse-, dop-, vigsel- och dödsdatum.

12. Sök efter militära poster

Din släktforskning kan också dra nytta av att söka efter militära poster. Detta kan ge dig information om dina förfäder som tjänstgjorde i militären och kan hjälpa dig att hitta nya kopplingar i din familjehistoria.

13. Använd DNA-testning

DNA-testning kan också hjälpa dig att hitta information om dina släktingar och din familjehistoria. Genom DNA-testning kan du spåra dina förfäders ursprung och hitta nya släktingar.

14. Sök efter migration och emigration poster

Sök efter migration och emigrationsposter. Om dina förfäder emigrerade från Sverige kan du hitta dem i passagerarlistor och skeppslistor.

15. Försök hitta gamla fotografier

Gamla fotografier kan hjälpa dig att identifiera din familj och dina förfäder. Försök att få tag i gamla fotografier av dina föräldrar och mor- och farföräldrar. Detta kan hjälpa dig att hitta nya ledtrådar och kopplingar i din familjehistoria.

16. Skapa ett släktträd

Att skapa ett släktträd är ett effektivt verktyg för att spåra din familjehistoria och hitta dina förfäder. Detta kan hjälpa dig att organisera dina uppgifter och hitta nya samband och kopplingar.

17. Sök hjälp från proffs

Om du stöter på problem eller har svårt att hitta information om dina förfäder kan du alltid vända dig till proffs. Genealogister har expertis inom släktforskning och kan hjälpa dig att hitta nya ledtrådar och kopplingar i din familjehistoria.

18. Köp tidningen Släkthistoriskt Forum

Tidningen Släkthistoriskt Forum innehåller tips och råd för släktforskning. Tidningen ger också information om nya källor och verktyg som kan hjälpa dig i din forskning.

19. Be dina släktingar om hjälp

Dina släktingar kan vara en ovärdelig resurs när det gäller att hitta information om dina förfäder. Be dina föräldrar, mor- och farföräldrar och andra släktingar om hjälp med att komma ihåg information om familjen och förfädrarna.

20. Ge inte upp

Släktforskning kan vara en utmanande process, men ger också mycket tillfredsställelse och glädje när du har hittat information om dina förfäder. Ge inte upp och var tålmodig. Kom ihåg att att hitta information om din familj är en livslång resa och att du kan hitta nya samband och kopplingar.