Paniklösningar för släktforskare: Vad man ska göra när man inte hittar någon i Censusregistret

Censusregistren

Paniklösningar för släktforskare: Vad man ska göra när man inte hittar någon i Censusregistret

Att söka efter ens föräldrar, morföräldrar eller till och med ens anfäder kan vara en spännande och givande aktivitet. Förutom att utforska vår historia och våra rötter, kan släktforskning ge oss en bättre förståelse för oss själva och de liv som vi leder. Men som med alla sökningar kan det komma tider när vi inte finner det vi söker i mängden av tillgänglig information. Här är några paniklösningar för släktforskare som inte hittar någon i Censusregistret.

1. Utöka sökområdet

Om du inte hittar någon i Censusregistret kan det vara enkelt att tro att du har nått en återvändsgränd och att det inte finns mer information att hämta. Men att utöka sökområdet kan ge dig nyckeln till de uppgifter du söker. För att börja med kan du leta efter din släkting i andra former av Census- eller folkräkningar från samma eller närliggande år. Andra platser att söka kan vara kyrkoböcker, gravstenar, tidningar eller andra register som kan ge information om din släkting.

2. Släktforska horisontellt

Ibland kan det vara till hjälp att utvidga dina sökning horisontellt snarare än vertikalt. Istället för att leta efter specifika anfäder eller förfäder, kan du leta efter andra medlemmar i din släkt, till exempel deras syskon och deras ättlingar. Denna bredare strategi kan ibland ge dig ledtrådar som du annars skulle ha missat om du bara sökte efter en enstaka person.

3. Tänk utanför boxen

Att tänka utanför boxen kan hjälpa dig att hitta lösningar på de mest frustrerande släktforskningsproblemen. Om du inte hittar en person i Censusregistret kan det vara värt att kolla på andra arkivmaterial som kan ge dig ledtrådar om din släkting. Dessa kan inkludera pass-, invandrings- eller folkräkningsmaterial från andra länder eller regioner, söka efter fängelsedokument eller andra militära och institutionella arkivmaterial.

4. Sök i sökmotorer för släktforskning

Att söka i sökmotorer för släktforskning kan vara ett bra sätt att finna information om din släkt. Många av dessa webbplatser har arkivmaterial som kan ge dig den informationen du behöver för att hitta dina förfäder. En annan fördel med dessa webbplatser är att de ofta har expertforum eller community group där du kan ställa frågor och få hjälp från andra släktforskare.

5. Använd DNA-testning

Genom att använda DNA-testning kan du få hjälp att spåra dina rötter. DNA-testning gör det möjligt för dig att se vilka människor du delar DNA med och kan hjälpa dig att söka efter okända släktingar. Detta kan vara särskilt användbart om du är begränsad på information om din släkt från andra källor.

6. Anställ hjälp

Oavsett hur mycket tid och ansträngning du lägger ner på din sökning, kan det fortfarande vara svårt att hitta information om en förfader. Ifall det är så kan det vara till hjälp att anställa professionella släktforskare eller byråer som kan hjälpa dig att söka i mer avancerade arkiv och databaser. Det kan kosta en liten summa, men för många kan det vara värt det att ha professionell hjälp.

Sammanfattningsvis finns det många verktyg och strategier som kan hjälpa dig om du befinner dig i en släktforsknings-kris. Sök horisontellt och utöka dina sökområden, använd DNA-testning och sökmotorer för släktforskning, tänk utanför boxen, och anställ om det behövs professionell hjälp. Genom att använda dessa tekniker och att vara tålmodig och uthållig, kan du till kort slut hitta de saknade pusselbitarna som leder till lösningen på ditt släktforsknings-problem. Lycka till!