Så här analyserar du gamla fotografier för att spåra din släkts historia

Censusregistren

Vad är det gamla fotografiet?

Gamla fotografier är ett värdefullt verktyg för att spåra släktshistoria. De visar oss vad våra förfäder så ut, hur de klädde sig, var de bodde och vad de gjorde. Fotografier ger oss också insikt i kulturella trender, tidens teknologi och sociala relationer. Äldre fotografier kan visa oss en mer personlig och detaljerad bild av vår släkts historia än vad som finns tillgängligt genom dokument som födelsecertifikat och äktenskapsbevis.

Hur kan jag använda gamla fotografier i min släktforskning?

För att använda gamla fotografier på ett effektivt sätt i din släktforskning, behöver du ha en grundläggande förståelse för fototeknik och för historiska trender inom fotografi. När du analyserar ett foto, undersöker du inte bara utseendet hos personerna på bilden utan även de detaljer som hjälper dig att datera fotot och placera det i ett historiskt sammanhang. Det kan omfatta att titta på typen av foto, kläderna, frisyren, möblerna och annan inredning på bilden.

Typer av fotografier:

Du behöver lära dig om olika typer av gamla fotografier som användes och hur man identifierar dem. Där var många olika typer av fotografier som användes under olika perioder av historien. Här är några av de vanligaste typerna av gamla fotografier:

  • Daguerreotypier: Daguerreotypier var en av de första typerna av fotografier och de blev populära på 1850-talet. De är vanligtvis glaserade metaller eller tinjärn, vilket gör att de är ganska tunga. Det är vanligtvis endast en kopia av daguerreotypier.
  • Ambrotypes: Ambrotypier var en annan vanlig typ av gamla fotografier som dök upp på 1850-talet. Ambrotypier är fotograferade på glas, vilket gör dem mycket tunna.
  • Tintypes: Tintypes är liknande ambrotypier, men de är fotograferade på mycket tunn och flexibel järnplåt vilket gör dem tåliga.
  • Kartongfotografier: Sun Rising över Barnegat är en fotografisk bild på vanligt eller tjockt papper som tillverkades från 1860 och framåt. De är oftast monterade på styva kartongskivor.
  • Albuminprint: Albumin är en typ av pappersfotografering som blev populär på 1800-talet. Bilderna är gjorda av silversalter och fixerade med albumin.

Kläderna och frisyrerna på bilderna:

Beroende på perioden som fotot togs, kan kläderna och frisyrerna på bilderna ge värdefull information om din släkts historia. Till exempel, om du ser personer som poserar i Edwardianska kläder så kan du uppskatta att de poserar någon gång under perioden 1901 till 1910. Du kan också notera specifika detaljer som kan ge dig ytterligare information. Till exempel, om du ser kvinnor som poserar i klänningar utan ärmar kan det antyda att fotot togs under sommaren eller vår/vinter övergång.

Bakgrunden och möblerna på bilden:

När du analyserar ett fotografi, undersöker du inte bara personerna som är på bilden utan även de yttre och bakgrundsdetaljerna. Dessa detaljer kan ge dig ytterligare information om när och var fotot togs. Till exempel kan fotografier som tas utanför bönder gårdar ge ledtrådar om en persons ursprung. Kanske du kan se vad som ser ut som ett vapen eller husdjur på bilden, eller vad som kan vara ett lantbruksredskap.

Kamerans teknologi:

Att förstå vilken typ av teknologi som användes för att ta ett fotografi kan också vara viktigt när det gäller att datera det. Till exempel, om du ser en person som poserar på en gammal bil så kan du uppskatta att fotot togs på 1920- eller 1930-talet. Du kan också undersöka fotot för andra teknologiska ledtrådar, som om det finns en bärbar kamera som skulle visa vilken typ av kamera som användes för att ta fotot.

Slutsats

Analysen av gamla fotografier kan ge många värdefulla ledtrådar om din släkts historia. Genom att lära dig om de olika typerna av gamla fotografier, kläderna och frisyrerna som avbildas, möblerna och bakgrunderna på bilderna och tekniken som användes för att ta dem, kan du få mer information om dina förfäder och deras livs villkor. Att använda gamla fotografier i din släktforskning är en trevlig och intressant way att resa tillbaka i tiden och upptäcka din släkts historia.