Skapa ett släktträd och spåra dina anor

Censusregistren

Att skapa ett släktträd kan vara en rolig och spännande process för att spåra dina anor och förena din familjehistoria. Det finns många saker att tänka på när man börjar skapa ett släktträd, inklusive forskningstekniker, källor och verktyg. Läs vidare för att lära dig hur du kan komma igång med att skapa ditt eget släktträd.

Börja Forska

Att börja med att skapa ett släktträd innebär först att samla ihop så mycket information som möjligt om dina anor. Det första steget är att prata med dina föräldrar, morföräldrar, farföräldrar och andra släktingar för att få information om din familj. Skriv ner allt namn och datum som de kan ge dig, inklusive födelsedatum, bröllopsdatum, dödsdatum och platser.

När du har samlat in information från dina släktingar, undersök sedan mer i djupet med hjälp av olika resurser. Det finns massor av webbplatser och bibliotek som erbjuder genealogiska möjligheter att söka i historiska dokument som födelse-, vigsel- och dödsattester. Du kan också titta igenom gamla dagböcker, brev, fotografier och andra familjedokument för att hjälpa dig att spåra dina anor.

Forskningstekniker

Att använda forskningsteknikerna är viktigt för att spåra dina anor och bygga ditt släktträd. En av de viktigaste teknikerna är att verifiera all information som du får, eftersom felaktiga uppgifter kan föra dig på fel väg och missleda din forskning. Du bör också använda sig av flera källor och dokument för att få en fullständig bild av din familjehistoria.

Ett annat tips är att alltid undvika att anta för mycket. Använd bevisbaserad resoneringsförmåga. Spåra en person åt gången och försök att inte hoppa fram och agera som en privatdetektiv tydligt innan det finns några bevis om ditt påstående. Dessutom kan det vara en bra idé att registrera dig för släktträdswebbplatser och online-forum för genealogenisk forskning för att få tips från andra som är mer erfarna inom området.

Verktyg

För att göra någon typ av forskning eller arbete behöver du rätt verktyg. En av de viktigaste verktygen för att skapa ett släktträd är en programvara för genealogisk forskning. När du väljer programvaran bör man leta efter ett som passar dina forskningsbehov och kunskapsnivå. Det finns ett stort antal olika programvaror som till exempel Family Tree Maker och Ancestry, du bör välja en som uppfyller dina specifika behov när det gäller att söka efter familjehistoriska dokument.

Ett annat verktyg som kan vara till hjälp är DNA-testning. DNA-testning kan ge dig en mer omfattande bild av dina anor och kan hjälpa dig att kasta ljus på osäkerheter. Det finns många företag som erbjuder DNA-testeringstjänster inklusive 23andMe och AncestryDNA. Prata med din familj och gör din forskning innan du beslutar dig vilket företag som passar dig bäst.

Sammanfattning

Skapa ett släktträd är en fängslande och rolig process som kan hjälpa dig att lära dig mer om dina rötter och din familjehistoria. Att börja med din forskning och att använda de rätta verktygen är avgörande steg. Var tålmodig, undersök grundligt och var noga med att verifiera din information. Framför allt, ha roligt och förena din familj genom att upptäcka din gemensamma historia.