Soldatregistret - förfäder som tjänstgjort i militären

Soldatregistret - förfäder som tjänstgjort i militären

Att ha förfäder som har tjänstgjort i militären kan vara en källa till mycket intressant information för släktforskare. Ett bra ställe att börja leta är Soldatregistret. Detta är en databas som innehåller information om män som tjänat i den svenska armén under åren 1682-2009. Här kan du hitta information om allt från soldaternas namn och födelsedatum till vilken enhet de tjänstgjorde i och vilka krig de deltog i.

En av de första sakerna du bör göra när du besöker Soldatregistret är att söka efter namnet på din förfader. Detta kan du göra genom att ange namnet i sökfältet på hemsidan. Om du inte hittar någon information kan du försöka att använda olika stavningar av namnet eller söka på alternativa namn som personen kan ha använt under sin tid i militären.

När du har hittat din förfader i Soldatregistret är det dags att börja undersöka mer detaljerad information om honom. En bra plats att börja är genom att titta på vilken enhet din förfader var en del av. Du kan sedan använda sökfältet på hemsidan för att hitta mer information om denna enhet. Detta kan ge dig en bättre förståelse för vad din förfader hade för uppgifter och vilka risker han mötte under sin tid i militären.

En annan viktig bit av information att titta på är vilket krig din förfader deltog i. Detta kan hjälpa dig att förstå vilket slags kamp din förfader kämpade och vilka faror han ställdes inför. Det kan också ge dig en bättre förståelse för omständigheterna som din förfader levde under och vad som drev honom att bli en del av den svenska armén.

Om du är intresserad av att lära dig mer om livet i militären under din förfaders tid är det också värt att undersöka vilka riter och ceremonier som ägde rum vid detta tidpunkt. En bra plats att börja är genom att titta på Soldatregistrets samling av fotografier och teckningar av soldaterna och lära dig mer om vilka uniformer och vapen som var populära vid den tiden.

Det kan också vara värt att undersöka om din förfader befordrades under sin tid i militären. Genom att söka efter namnet på din förfader och selektera "befordrad till" i sökresultaten kan du hitta information om vilka befordringar din förfader fått under sin tid i militären. Detta kan ge dig en bättre förståelse för de prestationer som din förfader gjort under sin tid i armén.

Sammanfattningsvis är Soldatregistret en ovärderlig källa till information för släktforskare som söker detaljerad information om sina förfäder som tjänstgjort i militären. Genom att undersöka din förfaders enhet och krig, riter och ceremonier och eventuella befordringar kan du få en bättre förståelse för det liv som han levde och den insats som han gjorde. Lycka till med din forskning!