Steg-för-steg-guide för att utföra en DNA-testning för släktforskning

Censusregistren

Steg-för-steg-guide för att utföra en DNA-testning för släktforskning

Släktforskning har blivit allt mer populärt de senaste åren, och många människor utför DNA-testning för att hitta information om sina förfäder. Men för många kan processen vara förvirrande och överväldigande, särskilt om det är första gången de utför en DNA-testning. Därför har vi satt samman en steg-för-steg-guide för att göra processen enklare och mer förståelig.

Vad är DNA-testning?

DNA-testning är en process där man analyserar DNA från en person för att hitta information om deras genetiska makeup och förhållanden till andra människor. DNA-testning har blivit alltmer populärt för släktforskning, eftersom det kan ge information om dina förfäder som inte finns tillgängliga i traditionella arkiv. En av de vanligaste typerna av DNA-testning för släktforskning är autosomalt DNA-testning, vilket ger information om dina förfäder från båda sidorna av din familj.

Steg 1: Välj en DNA-test

Det första steget i att utföra en DNA-testning är att välja en DNA-test. Det finns många olika företag som erbjuder DNA-testning för släktforskning, inklusive AncestryDNA, Family Tree DNA, MyHeritage DNA och 23andMe. Varje företag har sina egna styrkor och svagheter, så du vill undersöka och jämföra dem innan du bestämmer vilket företag du vill använda.

Steg 2: Beställ din DNA-testkit

När du har valt vilken typ av DNA-test du vill använda, är nästa steg att beställa din DNA-testkit. Kitet kommer med allt du behöver för att utföra testet, inklusive en salivsamlingstunna och förpackning för att skicka tillbaka din provtagningsburk till laboratoriet.

Steg 3: Utför DNA-test

När du har mottagit ditt DNA-testkit, kommer ditt första steg att samla in din DNA-prov. Förfarandet är vanligtvis enkelt, och det innebär att du spottar i salivsamlingstunnan tills samlingen når en viss linje. Det är viktigt att följa instruktionerna noga för att säkerställa att du samlar in tillräckligt med saliv för att utföra testet.

Steg 4: Skicka in din DNA-prov

Efter att du har samlat in din DNA-prov, måste du lägga ner den i förpackningen och skicka tillbaka den till företaget som du beställde testet ifrån.med posten. De flesta företag erbjuder en enkel returprocedur, och du kommer att få en confirmation mail när din prov kommer tillbaka till laboratoriet.

Steg 5: Vänta på ditt resultat

När du skickar in ditt DNA-prov, är det viktigt att ha tålamod eftersom det kan ta upp till några veckor för ditt resultat att vara tillgängligt. När din prov har bearbetats och analyserats kommer du att kunna logga in på ditt konto på företagets webbplats för att se dina resultat.

Steg 6: Använda dina resultat och undersöka dina släktträd

När du har tagit emot dina resultat kan du börja använda dem för att undersöka din släkthistoria. Många DNA-testföretag erbjuder verktyg som hjälper dig att jämföra dina DNA-resultat med andra användare, antingen anonymt eller identiferat beroende på användarens inställning. Du kan också använda dina DNA-resultat för att undersöka din släktträd, hitta nya bergästningar och hitta gemensamma förfäder.

Slutsats

Att utföra en DNA-testning för släktforskning kan verka överväldigande, men med denna steg-för-steg-guide är processen enklare att förstå och följa. Det är viktigt att välja rätt företag för dig och att följa instruktionerna när du samlar in din DNA-prov för att få de mest tillförlitliga och användbara resultaten. Använd dina resultat för att utforska din släkthistoria och du kan bli förvånad över vilken fascinerande information du hittar.