Symbolerna på skölden - historia, folklore och etymologi

Censusregistren
Symbolerna på skölden - historia, folklore och etymologi

Symbolerna på skölden

En sköld är en viktig symbol i heraldiken och används för att representera en person, familj eller land. Skölden kan vara designad med olika symboler och varje symbol har sin egen historia och etymologi. I denna artikel kommer vi att titta närmare på några vanliga symboler på sköldar och utforska deras bakgrund och betydelse.

Korset

Korset är en symbol som ofta återfinns på sköldar. Det är en kristen symbol som representerar Jesu korsfästelse. Korset kan vara utformat på olika sätt och varierar i utseende beroende på dess historia och kultur. Till exempel är det latinska korset vanligt förekommande i heraldiken och består av en vertikal och horisontell linje som korsar varandra.

Keltiskt kors

En annan form av kors är det keltiska korset, som är utformat med en cirkel runt krysset. Detta kors är vanligt i irländsk heraldik och symboliserar den kristna Gudens kraft och evighet.

Lejonet

Lejonet är en symbol som ofta används på sköldar för att representera styrka och mod. Det är vanligt förekommande i europeisk heraldik och står ofta på bakbenen med sina framtassar i luften. Lejonet kan också ha en benämning som "lejon rampant" när det står upprätt på bakbenen.

Kungariket Sverige

En av de mest kända sköldarna som har en lejonrampant symbol är Kungariket Sverige. Lejonet på Sveriges nationalvapen står på sitt bakben och har sina framtassar i luften. Det representerar Sveriges historiska koppling till skandinaviskt folk på grund av närheten till Norge och Finland.

Örnen

Örnen är en symbol för styrka, frihet och mod. Det är vanligt förekommande i heraldik runt om i världen och används ofta på sköldar för att representera land eller en nation. Det finns olika typer av örnar som används i heraldik inklusive de vita örnarna, som ofta representerar Polen och Tyskland, och de dubbelhövdade örnar, som är vanliga symboler i Balkanländerna.

USA

En av de mest kända sköldarna med en örn är det amerikanska riksvapnet. Det amerikanska riksvapnet har en örn som håller en lagerkrans i ena klon och buntar av pilar i den andra. Detta representerar USA:s militära makt och dess försvar av frihet och oberoende.

Slutmärkning

Som vi har sett i denna artikel finns det många olika symboler som används på sköldar. Varje symbol har sin egen historia och betydelse, vilket gör dem viktiga delar av heraldik och genealogi. Genom att förstå dessa symboler kan vi bättre förstå vårt arv och historia.